Kehittävän harjoittelun avaimet

Kuntosalilla harjoittelevilla ihmisillä on kaikilla oma syynsä käydä siellä. Osalle se on sosiaalinen tapahtuma, toisille se on harrastus. Joillekkin se voi olla kuntoutusta ja joillekkin hermoloma arjen askareista. Oli niin tai näin, niin jokaisella voisi olla syytä aina välillä hetkeksi pysähtyä miettimään oman harjoittelun sisältöä. Tuntuuko, että vaikka kuinka käyt salilla, ei muutosta tapahdu ja kehityksen polku on kadonnut alun huuman jälkeen? Personal trainerit ovat oiva apulainen jos eksyt kehityksen polulta.

Nousujohteisuus.
Aluksi suosittelen tarkistamaan, että oma saliohjelmasi on nousujohteinen. Ja että sinulla ylipäätään on saliohjelma, jonka mukaan harjoittelet säännöllisesti. ”Musta tuntuu” -fiiliksellä mentäessä harjoituksesta monesti katoaa se punainen lanka, joka on kehityksen avain. Kehomme vaatii kasvavaa kuormitusta kehittyäkseen paremmaksi.

Säännöllisyys.
Onhan harjoittelusi säännöllistä? Some ja muut mediat tuovat jatkuvasti esille uusia villityksiä maailman ääristä, ja välillä itsestäsi saattaa tuntua, että olisi kiva tehdä tuota ja tätä ja sitten sitä. Kun hypitään jutusta toiseen ilman päämäärää, voi kehittyminen ja tulosten saaminen olla haastavaa. Jos joka viikko ollaan tekemässä aina erilaisia harjoituksia, puuttuu treenaamisesta johdonmukaisuus, jolloin tavoitteita voi olla vaikeaa saavuttaa.

Mikä sitten riittää?
Aloitteleville ja iäkkäille ihmisille jo kerran viikossa salilla tehtävästä voimaharjoittelusta on hyötyä. Keski-ikäiset, nuoret ja enemmän harjoitelleet tarvitsevat kaksi tai kolme harjoituskertaa viikossa kehittyäkseen eteenpäin treeniohjelman sisällöstä riippuen. Jos saliharjoittelu on urheiluharrastuksen tukena, kannattaa treenimäärät suhteuttaa lajiharjoittelun ympärille. Ajatuksen taustalla on kuitenkin se, että harjoittelun tulisi olla säännöllistä, viikosta ja kuukaudesta toiseen tapahtuvaa toimintaa. Suositeltavaa on, että seuraat, mitä olet tehnyt, ja sinulla on ajatus siitä, mitä tulet tekemään seuraavaksi. Jos sarjapainoja aprikoidaan joka kerta ulkomuistiin luottaen, tai ”Musta tuntuu” -fiiliksellä, ei se ole pitkässä juoksussa todennäköisesti kovin tuloksellista. Kun seurataan liikesarjojen toteutuneita toistomääriä ja niissä käytettyjä painoja, on kehitys tai sen puute helppo todeta. Tällöin myös tavoitteita on helpompi asettaa ja saavutettua hyötyä on helpompi käyttää kehittymiseen aina vain pidemmälle. Kaiken lisäksi, kun harjoittelu on säännöllistä ja johdonmukaista , ei esimerkiksi hetken sairastelu tai etelän lomareissu sitä hirveästi hetkauta.

Vaihdathan saliohjelmaasi aika ajoin?
Harjoittelun ja kehon kehityksen kannalta olisi suotavaa vaihtaa harjoitusohjelmaa tasaisin väliajoin. Osa suosittelee vaihtamaan saliohjelmaa 4-8 viikon välein.
Itse olen kuitenkin havainnut käytännön kokemuksen kautta personal trainerin tehtävissä, että kiinteä ennakolta sovittu aikaraja ei välttämättä sovellu kaikille. Tämä tulisi suhteuttaa aina yksilöllisen kehityksen mukaan ja tässä personal trainer on oiva apu. Hyvä ohjelman vaihtamiseen kannustava merkki ovat esimerkiksi se, kun sarjapainot alkavat
junnaamaan paikallaan, eikä kehitystä enää tapahdu. Viimeistään, mikäli jokin liike alkaa aiheuttamaan kipua, olisi se syytä poistaa ohjelmasta ja selvittää, mistä kipu johtuu.
Myös mikäli ohjelma alkaa tuntua henkisesti puuduttavalta eli tylsältä, on kannattavaa harkita ohjelman vaihtoa. Oleellista kuitenkin on, että liikunnan ilo säilyy, sillä jos kuntoharjoittelu ei ole mukavaa, saattaa hyvä harrastus lopahtaa ennen aikojaan.

Saliharjoitteluun apua kannattaa kysyä personal trainerilta. Harjoittelun sisältöä on mahdollista muuttaa todella paljon esimerkiksi eri liikevariaatioiden avulla. Vanhasta tutusta kuntosalista saattaa löytyä aivan uusia ulottuvuuksia uudella saliohjelmalla.

Personal trainer Antti Talonen / KVTalonen

Käytämme sivustollamme evästeitä paremman käyttäjäkokemuksen tarjoilemiseen, kävijäliikenteen analysoimiseen, sisällön persoinointiin ja mainosten kohdentamiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu tietosuojaselosteeseemme.